پوست بزرگترین ارگان در بدن است و سطحی حدود 2 متر را می پوشاند. وزن آن حدود 5/2 کیلو گرم و شامل میلیون ها پایانۀ عصبی است .ضخامت آن بین 1٫4 میلی متر تا 4 میلی متر است. ضخیم ترین اپی درم در کف پا و دست و نازک ترین اپی درم در ناحیه پلک است. همچنین ضخیم ترین درم در پشت تنه است. توانایی برای دوباره سازی خود را دارا است . بدین ترتیب آسیب های وارد به خود را ترمیم می کند. ساختمان و عملکرد آن برای نگهداری هموستاز بدن ضروری است .

عملکرد پوست
پوست عملکرد های مهم زیادی دارد که می تواند به صورت های زیر تقسیم بندی شود:
1- محافظت از بدن :
محافظت می تواند به سه گروه تقسیم شود:
محافظت در برابر صدمات فیزیکی ، تروما ها و عفونت
2- عملکرد ایمنی :
پوست به عنوان سپر دفاعی ، از بدن در مقابل انواع آسیب ها محافظت می کند .
3- التهاب و ترمیم :
التهاب در پاسخ نسج زنده به آسیب سلولی ایجاد می شود و ترمیم در اثر جایگزینی سلول های جدید به جای سلول های آسیب دیده و نابود شده ایجاد می شود.
4- دفع مواد سمی و زائد :
این وظیفه پوست عموما بوسیله غدد عروق صورت میگیرد که مواد زائد خصوصا نمک از طریق پوست دفع میشوند.
5- تنظیم دما و حرارت بدن :
درجه حرارت بدن بستگی به از دست دادن گرما و یا بدست آوردن آن دارد.
6- تولید ویتامین دی :
ویتامین D یک نیاز اصلی برای حفظ اسکلت بدن است و پوست نقش مهمی در تنظیم این ویتامین در بدن دارد . وقتی پوست در معرض تابش نور آفتاب و خصوصا” اشعه UVB قرار می گیرد یک ماده ای به نام دهیدروکلسترول7 که در سلو ل های پوست یافت می شوند را تبدیل به کله کلسیفرول می کند و این ماده پیش زمینه ای برای ویتامین D می باشد.
7 – احساس :
پوست یک اندام حسی گسترده است که شامل تعداد زیادی گیرنده(بصورت فیبرهای عصبی) می باشد. تعدادی از این فیبر های عصبی دارای عملکرد بازدارنده می باشند و نقش محافظتی دارند مانند:
حس درد ، خارش و سوزش و فشار .
8 – برقراری تعادل و حفظ و کنترل آب بدن :
عروق موجود در پوست تحت تاثیر اعصاب سمپاتیک در هوای گرم پرخون شده و به همین ترتیب نیز غدد عرق ، تعریق را افزایش میدهندو برعکس این اتفاقات در هوای سرد رخ میدهد و نهایتا موجب ثابت نگه داشتن دمای بدن میشود.
9 – قدرت جذب مواد :
راه معمول جذب مواد از طریق غدد عرق و چربی هستند ،برای عبور از پوست، ترکیبات باید وزنی حدود 0٫6 کیلو دالتون، حلالیت مناسب در روغن و آب و غلظت بالا داشته باشند.